In Nb3 (2021) vertelt Nynke Agnes Postma over Sterk water, de scriptie waarop ze afstudeerde als stedenbouwkundig ontwerper. Daarin geeft ze een landschappelijke en stedenbouwkundige onderbouwing van waarom en hoe we moeten leven mét de zee, in plaats van ondanks de zee. In een vierdelige blogserie gaat ze hier dieper op in. Hier het eerste blog met als thema: klimaatverandering.

Klimaatverandering is een globale zorg, met steeds beter merkbare gevolgen. Ons laaggelegen, natte postzegelland blijft niet gespaard: van de structurele wateroverlast in Woudsend die recent de kop opstak, de dodelijke watersnood in Limburg van afgelopen zomer tot de steeds verder doordringende verzilting van het grondwater. Hoe gaan we als Nederlanders reageren op deze nieuwe omstandigheden?

Klimaatverandering
door de eeuwen heen

Klimaatverandering is van alle tijden. Al sinds het begin van de Waddenkust staat dit gebied bloot aan een continu ritme van wijzigende kustlijnen. Wisselingen in het klimaat zorgden voor een variabele zeespiegel, waardoor ook het landschap door de eeuwen heen veranderde.

Als een
soort drieteenstrandlopers bewogen de kustbewoners mee met het ritme e…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.