Een nieuwe verkenning van alternatieven op de energiekabel door Schiermonnikoog, door Royal Haskoning, maakt nog maar eens duidelijk dat er geen simpele oplossing bestaat voor de aanlanding van windenergie van de Noordzee. Toch voelt het nog niet of alle mogelijkheden goed bekeken zijn.

Door de oplopende gasprijzen staat de discussie over energie op de Waddenzee aan twee kanten op scherp. Een definitief besluit over de gaswinning bij Ternaard is uitgesteld naar 2022, maar onlangs werd duidelijk dat het Rijk toch juridische opties heeft om de operatie af te blazen. Dit nadat minister Blok eerder zei dat alles al vast lag. Provincie, gemeente en natuurpartijen zijn tegen, maar er zijn ook andere geluiden. Op Omrop Fryslân opperde onderzoeker en voormalig Shell- en NAM-medewerker Jilles van den Beukel dat we niet zonder het gas uit de Waddenzee kunnen nu de zekerheid van de gaslevering in de problemen komt.

Aan de andere kant is er meer haast met de aanlanding van windenergie van de Noordzee. Daarover ontstond voor de zomer veel discussie. Netbeheerder TenneT en het …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.