Buitenzwembad De Leemdobben in Vries weet door duurzame innovatie dit jaar zelfs tot in december open te blijven.

Twee jaar geleden schreef Noorderbreedte hoe het zwembad De Leemdobben in Vries met een ombouw naar duurzame energie lukte om weer rendabel te worden. Dit jaar blijft het buitenbad zelfs tot december open, en misschien langer. ‘Het kost nog geen honderd euro per dag. Als we nog op gas zouden draaien, zouden we op 600 à 700 euro per dag zitten.’

Met slim nadenken kreeg vrijwilliger Barend Lukkien twee jaar geleden voor elkaar wat veel andere zwembaden niet lukte: openblijven. Waar veel andere zwembaden sloten omdat het ‘niet meer uit kon’, stapte De Leemdobben over van gasverwarming op zonne-energie en warmtepompen. Lukkien haalde verduurzamingssubsidies binnen waar hij kon, lette op de kleintjes, rekende en rekende nog eens, tot De Leemdobben weer toekomst had.

Di…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.