Buitenzwembad De Leemdobben in Vries weet door duurzame innovatie dit jaar zelfs tot in december open te blijven.

Twee jaar geleden schreef Noorderbreedte hoe het zwembad De Leemdobben in Vries met een ombouw naar duurzame energie lukte om weer rendabel te worden. Dit jaar blijft het buitenbad zelfs tot december open, en misschien langer. ‘Het kost nog geen honderd euro per dag. Als we nog op gas zouden draaien, zouden we op 600 à 700 euro per dag zitten.’

Met slim nadenken kreeg vrijwilliger Barend Lukkien twee jaar geleden voor elkaar wat veel andere zwembaden niet lukte: openblijven. Waar veel andere zwembaden sloten omdat het ‘niet meer uit kon’, stapte De Leemdobben over van gasverwarming op zonne-energie en warmtepompen. Lukkien haalde verduurzamingssubsidies binnen waar hij kon, lette op de kleintjes, rekende en rekende nog eens, tot De Leemdobben weer toekomst had.

Dit jaar zwemmen tientallen vaste zwemmers zelfs tot in december in de buitenlucht. ‘Misschien wel langer’, zegt Lukkien. ‘Het hangt van het weer en van het aantal bezoekers af. Als er geen vorst komt, zijn we met kerst misschien nog wel open.’

‘Begin maart zijn we begonnen met het opwarmen van het water. Dezelfde maand zaten we op 18 graden en konden we open. In de weken erna zaten we snel op 24 graden. In de winter heb je een hoge verdamping van water en warmte en een lage instraling van de zon. Toch is het genoeg om het water te verwarmen. Nu in de herfst kost het ons nog geen honderd euro per dag om open te blijven. Als we nog op gas zouden draaien, zouden we op 600 à 700 euro zitten. Met de nieuwe prijzen kom je op duizend euro.’

Roelof Rutgers, manager van de drie zwembaden in Tynaarlo, herinnert zich het begin van het zwemseizoen in De Leemdobben. ‘Een week eerder hadden we nog geschaatst op de ijsbaan ernaast. In een paar weken hadden de warmtepompen het water tot ruim boven de 20 graden verwarmd. We kijken nu hoe we de warmtepompen zo af kunnen stellen dat het rendement nog hoger wordt, en we langer kunnen openblijven.’

‘We zitten op gemiddeld zestig zwemmers per dag. Dat is ruim voldoende om kostendekkend te zijn. Als het echt gaat vriezen, kunnen de afdeklamellen niet meer op het water als we ’s middags en ’s nachts gesloten zijn. Die vriezen kapot. Maar zolang het boven nul is, en er animo is, kunnen we door. Er is een grote categorie die liever buiten zwemt. We hebben gasten uit Bakkeveen, Hoogeveen, Vlagtwedde. Ze komen overal vandaan.’