Muziekdocente Lenie Kiewiet probeert met haar foto's Groningen vast te leggen. Voor de Scheurkalender fotografeerde ze de kapotte Gerrit Krolbrug.

Lenie Kiewiet (69) is al lang bekend met de Scheurkalender. Ze stuurt sinds het begin van de Groninger Scheurkalender (2015) foto’s in en tot dusver staat er elk jaar een foto van haar in. De foto van dit jaar maakte ze tijdens een wandeling met haar dochter. Het beeld is geschoten vanaf de waterkant nabij de kapotte Gerrit Krolbrug, die in mei 2021 werd aangevaren door een Duits vrachtschip. Op de foto liggen de vrachtschepen dubbel geparkeerd aan de kant vanwege het onvoorziene oponthoud.

Lenie woont dichtbij de kapotte Krolbrug en kwam geregeld kijken naar de herstelwerkzaamheden. Ondanks dat het landelijk nieuws was schoot het niet op. Al gauw kwam ze in gesprek met anderen die ook de ontwikkelingen van de brug in de gaten hielden. ‘Nog even en dan mag hier wel een patatzaak komen te staan’, zegt Lenie grappend.

Van beroep is Lenie muziekdocente, ze ziet fotografie vooral als hobby. Doorbreken als fotografe is niet haar ambitie, maar door corona had ze wel meer tijd om te fotograferen. ‘We zijn natuurmensen en wandelen veel. Zowel in Nederland, waar we meedoen met de Nijmeegse vierdaagse en tochten in het noorden via de FLAL (Friese Lange Afstand Lopers), als in Zwitserland.’ Fotografie zit in de familie: op een wandeling of fietstocht wordt er veelvoudig gestopt om de omgeving vast te leggen.

Fotograferen doet ze dan ook het liefst samen met haar dochter. ‘Mijn dochter ziet alles.’ Samen documenteerden ze ook de verbouwingen bij hen in de buurt. Ze maakten er een fotoboek van genaamd Warmtestad Paddepoel. Om de wijk klimaatadaptief te maken werd een warmtenet aangelegd waarvoor de straat eruit moest. Het fotoboek laat de ontwikkelingen zien vanuit het perspectief van de omwonenden. In de foto van de Gerrit Krolbrug en het fotoalbum over Paddepoel zien we een overeenkomst: ze zijn het resultaat van twee paar ogen, beiden met oog voor de omgeving.

Lenie probeert met haar foto’s Groningen vast te leggen, en dat deelt ze graag met de buitenwereld. Warmtestad Paddepoel ontstond uit aardigheid en interesse voor de omgeving, maar kreeg veel aandacht. Ze stuurde het boek naar de wethouder in Groningen en OOG TV heeft er een rapportage van gemaakt. En ter ere van de vijftigjarige verjaardag van koningen Maxima, stuurde Lenie haar een exemplaar van de Groningse Scheurkalender. ‘Ik wilde iets unieks en creatiefs geven, zeepjes en parfum heeft de koningin waarschijnlijk al genoeg. Ik vind dat niet meer dan normaal. Vijftig is een jubileum en ik wilde haar een apart cadeau geven.’  

‘Het zou toch geweldig zijn als de Scheurkalender ook op het toilet van het koningshuis zou liggen?’

Wat beweegt jou? Op die vraag geeft de Scheurkalender al jarenlang antwoord, daar laten mensen met foto’s zien wat hen beweegt. Noorderlicht geeft twaalf foto’s per kalender een predicaat. Noorderbreedte gaat in deze rubriek op zoek naar het verhaal achter de bekroonde inzendingen.