Het nieuwe nummer Noorderbreedte is uit: Macht en onmacht.

Als mens vinden we het fijn om zo nu en dan bij de hand genomen te worden, maar we hebben graag het gevoel dat we uit eigen keuze die hand pakken. We willen wel geholpen worden, maar niet geduwd.
Vaak is dat onderscheid tussen helpen en duwen niet zo duidelijk te onderscheiden, ze zitten in hetzelfde pakket. Is dat pakket dan wat we ‘macht’ noemen? Als machthebber ben je in staat iets in beweging te brengen, je hebt een hoorbare stem, een kracht. Je kunt je onderdanen steunen of dwarsbomen, sturen en beleren, en in ieder geval beïnvloeden.
Maar wanneer ben je machthebber en wanneer onderdaan? En hebben onderdanen dan geen macht? Of neemt de macht van de machthebber af als die van de onderdanen toeneemt?
Het is touwtje trekken. Een heel gehannes en gedoe. Een spel met winnaars, verliezers en tegengestelde partijen: wij tegen zij, macht en onmacht.

In dit nummer staan we stil bij dat spel, bijvoorbeeld bij de rol van techniek daarin. Ten onrechte vergeten we die vaak, stelt filosoof Jesse Havinga in zijn essay.
En wie heeft hier in het Noorden de touwtjes in handen? Uit een interview met Rijksadviseur Wouter Veldhuis over de Lelylijn blijkt dat het antwoord soms luidt: niemand.
We gaan er snel vanuit dat in het samenspel met de natuur wij als mens de machthebber zijn. Maar klopt die rolverdeling wel? Natuurantropoloog Robin Kramer bezoekt Wall House #2 en laat ons daardoor twijfelen.

Nog geen abonnee? Ga dan snel naar doe mee. Ontvang voor slechts € 45 per jaar alle nummers Noorderbreedte en krijg toegang tot exclusieve online premium content! Liever een los nummer bestellen? Dat kan hier.