Goed ontwerp verdwijnt naar de achtergrond. De afstandsbediening zie je pas als de batterijen op zijn, het scherm van je telefoon is pas een zorg zodra er een barst inzit. Het gros van de tijd, laten we zeggen 99 procent ervan, werkt ontwerp geruisloos.

99% Invisible is een (Engelstalige) podcast over de grotendeels onzichtbare wereld van ontwerp, maar vaak genoeg ook over zijn falen (en zichtbaarheid). Wat betreft dat laatste: absolute aanraders zijn de dubbelaflevering over het CIAM-gedachtegoed en de Bijlmermeer (The City of the Future) en die over mislukte CO2- opslag in een veengebied van Schotland (For the Love of Peat).

Tjesse Riemersma is filosoof en journalist

Tijd voor een leuk uitje, op zoek naar een nieuw boek of zin om je blikveld te verbreden? Nb-redacteuren tippen je in deze rubriek over hun favorieten.