Vanaf 1774 bouwde Eise Eisinga zijn planetarium – aan het plafond van zijn woonkamer! – om te laten zien hoe het zonnestelsel werkt.

Zijn eikenhouten model werkt nog steeds en is ongekend prachtig. Met Pleed verfden we de afgelopen maanden blauwe wol met de traditionele verfplant wede. We deden dat volgens de bewaard gebleven recepten van Eisinga, die een groot wolbedrijf had. We maakten er een boekje over, dat te koop is op pleed.nl en in het planetarium in Franeker (planetarium-friesland.nl)

Dorine van den Beukel is vormgever, grondstofonderzoeker en initiatiefnemer van Pleed

Tijd voor een leuk uitje, op zoek naar een nieuw boek of zin om je blikveld te verbreden? Nb-redacteuren tippen je in deze rubriek over hun favorieten.

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden