Het nieuwe nummer Noorderbreedte is uit!

Als je ‘home sweet home’ op Google-vertalen invoert, krijg je ‘Oost West Thuis Best’. Misschien klopt dat, maar het is ongetwijfeld een stuk minder charmant. Het Engels slaat in dit geval de spijker beter op de kop: je huis kan lief voelen. Als je dat ervaart, kun je zo’n kreet slaken als je de deur achter je dichttrekt bij thuiskomst. Maar voor veel mensen is die liefde er niet. Terwijl waar we wonen zo belangrijk voor ons is.
Geen tijd waarin we dit zo voelen als nu. Lockdowns en quarantaines hebben onze leefwereld grotendeels beperkt tot ons thuis. Hoe cru dat juist in deze tijd de woningmarkt op ontploffen staat.
De snel stijgende woonprijzen vergroten de verschillen: mensen met een minder fijne woonplek (armen, jongeren, mensen in een onveilig huis in het aardbevingsgebied, et cetera) worden harder geraakt. Ze zitten klem, in kleine kamers en bevende bouwvallen. Kortom: de noodzaak om wat aan deze crisis te doen is enorm.

In dit nummer kijken we naar de kansen en problemen voor wonen in Noord-Nederland. Ogenschijnlijk is hier alle ruimte. Dan kan hier prima gebouwd worden, toch? Opgelost!
Was het maar zo simpel. Leonie Wendker, Nb-redacteur en KAW-adviseur, schetst in haar essay de complexiteit van de wooncrisis. Die is een veelkoppig monster dat we volgens haar alleen te lijf kunnen gaan als we alle bijbehorende factoren kritisch bevragen, meewegen, en ze dan integraal aanpakken.
Een andere oplossing: we verhuizen met z’n allen naar Hoogezand. Een kansrijk gebied met een (onterecht?) imagoprobleem.
Of we volgen het advies op van Maarten Noordhoff, procesmanager ruimtelijke ontwikkeling, en zetten in op coöperatief bouwen met cataloguswoningen.
Linksom of rechtsom, duidelijk is dat er snel iets moet gebeuren. Zodat we allemaal kunnen wonen in een huis dat ons lief is.

Nog geen abonnee? Ga dan snel naar doe mee. Ontvang voor slechts € 45 per jaar alle nummers Noorderbreedte en krijg toegang tot exclusieve online premium content! Liever een los nummer bestellen? Dat kan hier.