Kirsten van Santen baadt in de schoonheid van het Blauwe Meer, samen met twee vriendelijke, Drentse reuzen. Als er een paradijs voor zwemmers bestaat, dan moet het er ongeveer uitzien zoals hier.

Twee reuzen doemen op uit de bossen van het Leggelderveld, een schitterend natuurgebied tussen Dwingeloo en Hoogersmilde. Ze heten Alfred Mulder en Herman de Jong en torsen tassen met handdoeken mee, wetsuits, een pot koffie voor Alfred en een pot gemberthee voor Herman. Niet voor nu, zeggen ze. Voor na afloop. Eerst zwemmen. 

Het is een zondagochtend in mei. De wind trekt aan de bomen, pluimpjes zand dartelen zich richting het water, het is snijdend koud. Het Blauwe Meer is niet zozeer blauw, maar eerder een zilverig soort grijs, stel ik teleurgesteld vast. Alfred en Herman komen naast me staan. Mooi hè, zeggen ze zacht. Omdat de meeste wildzwemmers niet preuts zijn, kleden we ons, zonder gedoe, naast elkaar om. Alfred, die doordeweeks afrasteringen en omheiningen rond bo…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.