Een lange sliert gekleurde zwemboeien met crawlende mensen eraan vast slingert door het Lauwersmeer. Kirsten van Santen zwemt mee met de Groninger triathlonstichting 40Mijl.

Voor de laatste halte van mijn kleine roadtrip stuur ik mijn campertje noordwaarts, naar het Lauwersmeer, aan de voet van de Waddenzee. De zwemprestatietocht van twee kilometer is georganiseerd door de Groninger triathlonstichting 40Mijl en voert door een afgesloten zeearm. We vertrekken vanuit de jachthaven die Het Booze Wijf heet, zwemmen het Nieuwe Robbengat over en eindigen op een strandje bij het vakantiedorp Suyderoogh. 

Het Robbengat is een zogeheten priel, een oude geul of kreek in buitendijkse gronden die in vroeger tijden volliep bij hoogwater. Dat gebeurt nu niet meer, want het water van het Lauwersmeer werd in 1969 gescheiden van de Waddenzee. De mensen waren de overstromingen zat en de boeren hadden landhonger. Zout werd zoet, net als in het IJsselmeer. Kwelders la…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden