Hoe is het om een vleermuis te zijn? Hebben niet-mensen bewustzijn? Lange tijd was dit soort vragen typerend voor het wereldvreemde, pretentieuze geleuter van filosofen (in de ogen van niet-filosofen dan).

Maar mede doordat de ecologische crises zich steeds meer manifesteren, sijpelt het besef door dat mensen niet de enige bewoners van deze aarde zijn en dat het geen slecht idee is als wij ons meer in niet-mensen verdiepen. Waarom zou je bijvoorbeeld niet eens in de huid van een varken kruipen? Dat kan dankzij Gunda van regisseur Victor Kossakovsky. Toegegeven, na afloop van deze film weet je nog niet hoe het is om een varken te zijn. Maar je kunt de verschillen én overeenkomsten met jezelf wel beter benoemen.

Maarten Meester is docent filosofie en literatuur en schrijver

Tijd voor een leuk uitje, op zoek naar een nieuw boek of zin om je blikveld te verbreden? Nb-redacteuren tippen je in deze rubriek over hun favorieten.

Trefwoorden