Samen met podcastgrootgrutter Gijs Groenteman werkt Daniël Lohues aan een prachtige podcastserie, Liedjes van Lohues, over hun beider grote liefde: muziek.

In de aflevering over zangeres Marlene Bakker gaat het onder meer over de subtiele verschillen en variaties binnen (zang)taal (‘streektaal in streektaal’), de geschiedenis van het Nedersaksisch, Gronings, Drents, Sallands en Twents. Zacht in plaats van het veronderstelde hard: streektaalmuziek hoeft niet altijd over crossen en bierfeesten te gaan. En over hoe muziek in het verleden het vooroordeel over het platteland eigenlijk altijd bevestigde in plaats van wegnam.

Lohues vertelt over de vrijheid die zingen in het Drents hem gaf, bij gebrek aan echte voorbeelden. Over lange klanken − en hoe die zich zo mooi lenen voor zangtaal, muzikale verliefdheid en moedertaal.

Reyer Boxem is fotograaf

Tijd voor een leuk uitje, op zoek naar een nieuw boek of zin om je blikveld te verbreden? Nb-redacteuren tippen je in deze rubriek over hun favorieten.

Trefwoorden