Kris Bulder ontwierp in de jaren vijftig, zestig en zeventig prachtige gebouwen. Toch doet de naam Bulder bij weinig mensen een belletje rinkelen. Wie was deze bijzondere architect?

Als je de Hondsruglaan in Groningen inrijdt, zie je aan weerszijden grote villa’s en vrijstaande woningen. De bungalow op nummer 16 is een vreemde eend in de bijt. Het huis heeft een smalle voorgevel en is door de jaren heen omringd door struikgewas. Daardoor valt het niet op, voor je het weet ben je er voorbijgereden.

Pas als je even stil blijft staan, zie je dat dit een bijzondere woning is. Zo lijkt het platte dak er los op te liggen, een effect van de rij blauwe tegeltjes onder de dakrand. Binnen lopen de tegeltjes door in de hal langs het plafond. De voordeur zit een beetje verstopt aan de zijkant van het huis, ernaast steekt een nachtblauw bakstenen muurtje uit.

Eigen woonhuis, Hondsruglaan 16, Groningen (1960) // Foto’s: Huug Smit // Privéarchief familie Bulder.