Noorderbreedte geeft een podium aan literair talent van NOORDWOORD, de organisatie die vanuit de stad Groningen het enthousiasme voor literatuur aanwakkert. Elk kwartaal lees je één column in het blad en twee columns online. Nu Bauke Vermaas.

Begin januari kregen onderzoekers Europees geld om in Drenthe onderzoek te doen naar het weer op exoplaneten die miljoenen lichtjaren van ons vandaan staan. Ik hoop dat ze spectaculairder weer zullen treffen dan ik, toen ik op een saaie, grauwe winterdag het onderzoeksgebied bezocht.

Ik wandel vanuit het dorpje Buinen naar het gebied waar de telescoop zou moeten liggen. Er is geen poort, of zelfs maar een bord, maar ik zie meteen waar het LOFAR-gebied begint door een feeërieke laag mist die over de smalle landweg ligt. Achter de mist begint een antenneveld dat tegelijk een vogelrijk natuurgebied is. Ik heb thuis gelezen dat er ‘s zomers allerlei bijzondere planten zouden moeten bloeien, maar op deze grauwe dag zie ik alleen gras, met hier en daar wat bruine plekken verdord bloeigewa…

Trefwoorden