Gastcolumnist Esmé van den Boom jureerde een voorleeswedstrijd voor brugklassers en zag dat literatuur nog altijd leeft, ook onder jongeren.

Een paar weken geleden had ik de grote eer om te jureren bij de Drentse voorronde van de Read2Me, de landelijke voorleeswedstrijd voor brugklassers. Vijf brugklassers lazen een zelfgekozen fragment voor. Een meisje las een spannend verhaal over een meisje dat in haar eentje door Vietnam reisde, een jongen met een Drents accent wist precies de cynische toon te vangen van Bram Botermans uit Het leven van een loser.

Eerlijk gezegd houd ik niet zo van pubers. Mijn vriend, die leraar is, heeft de gave om met jongeren te grappen. Ik heb daar geen aanleg voor, onder meer omdat ik zelf geen talent had voor de puberteit en daarom jarenlang in hopeloos onbegrip voor mijn leeftijdsgenoten heb geleefd. Ik herinner me dat ik uren achtereen las, op al mijn vrije middagen – en dat er niemand in mi…