Een nieuw huis bouwen zonder vergunningsellende? Ambtenaren die per kerende post reageren met ‘ja’! Dat klinkt als een droom voor menig Groninger in het versterkingsgebied. Dianne Maas-Flim, de Groningse ‘Bouwmeester Versterking’, heeft het voor elkaar. Weliswaar nog als pilot, maar het begin is er.

‘Architect aan zet’ heet het versterkingsprogramma uit de koker van Dianne Maas. Vrij vertaald: bewoners die zich bij de herbouw van hun door aardbevingen onveilige huis van het begin tot het eind laten begeleiden door een architect, krijgen binnen een dag fiat uit het gemeentehuis. Tjalling Zondag van Zofa architecten werkt ermee en het smaakt echt naar meer.

Een mega-avontuur

Maas is nu anderhalf jaar Bouwmeester Versterking. Als je huis kapot verklaard wordt en je moet versterken of nieuwbouwen komt er heel wat op je af, weet ze uit ervaring. Dat hoorde ze ook terug tijdens haar vele gesprekken met bewoners in het aardbevingsgebied. ‘Iemand die in Meerstad een kavel koopt, kiest ervoor een eigen huis te bouwen. Dat is al een mega-avontuur. Maar als je in een oud huis woont in …