Oud-gedeputeerde van Groningen Eelco Eikenaar vertelde afgelopen maandag bij de Parlementaire Enquête hoe hij moest opereren in een wereld waarin argumenten niet tellen. Om iets in Den Haag voor elkaar te krijgen ziet hij terugkijkend slechts twee routes die resultaat op hebben geleverd: maatschappelijke druk organiseren en naar de rechter gaan.

‘Ik zag ze daar pas in beweging komen als er maatschappelijke druk ontstond. Niet dat de argumenten in Den Haag erdoor veranderden, maar de druk werd dan te hoog en daardoor veranderde er iets’, blikt Eelco Eikenaar terug. Ook naar de rechter gaan, bleek soms effectief. Drie keer gaf de Raad van State de provincie gelijk en moest de regering inbinden. ‘Alle besluiten om de gaswinning te verminderen zijn het gevolg van acties uit de regio’, concludeert Eikenaar. Het waren overwinningen waar hard voor gestreden is, maar die eigenlijk niets veranderden, concludeert hij terugkijkend.

De regering koos voor een geld gedreven houding ten aanzien van de gaswinning en een technocratische aanpak bij de aardbevingsschade. Op dat door Den Haag uitgelijnde speelveld was amper plek voor het …