Groningen wil het groene stopcontact van Nederland worden, vertelde commissaris van de Koning René Paas tijdens zijn verhoor. Laat Nederland eerst de schade maar verhelpen voordat Groningen 'een betere toekomst' krijgt, stelt Ineke Noordhoff.

De Romantika vaart de laatste meters uiterst traag. Het is alsof deze veerboot ons even goed wil laten zien waar we precies thuiskomen. We moeten even slikken: van het Noorse landschap met fjorden, pittoreske plaatsjes waar ossenbloedrode houten huizen als vrolijke spikkels langs de waterlijn zijn gedrapeerd, tuffen we in de Eemshaven langs kolencentrales, windmolens en enorme industriële hallen.

Groningen wil het groene stopcontact van Nederland worden, zo hoor ik regionale en lokale bestuurders van links en rechts vertellen. Commissaris van de Koning René Paas weet zelfs in zijn verhoor voor de parlementaire enquête te pitchen dat Groningen het hele land gaat helpen aan groene energie. Mij bezorgt zo’n betoog een ongemakkelijk gevoel. Laat Nederland eerst de schade van de gaswinni…