Redacteur Freya Zandstra tipt het boek Braiding Sweetgrass van Robin Wall Kimmerer.

Terwijl de omgekeerde vlaggen wapperen en de trekkers ronken, trek ik me terug met een boek. Braiding Sweetgrass blijkt een goed medicijn te zijn tegen tweespalt, miscommunicatie en oorlogszucht. Het biedt een heel ander perspectief: als je de planten en dieren, al het leven om je heen als je oudste leraren beschouwt, kun je niet anders dan dankbaar zijn voor alle geschenken van de aarde en voor haar willen zorgen.

Door de ogen van de traditie van de Native Americans en met hun taal, zet Robin Wall Kimmerer onze maatschappij in een heel ander licht. Opeens kun je onze stikstofcrisis alleen maar uitleggen als een gevecht om het recht de aarde te verwoesten. Maar de aarde is sweetgrass, een heilig gras, dat alleen geschonken kan worden, nooit verkocht. In het Nederlands heet het veenreukgras. Het komt in Noord-Nederland voor, al is het vrij zeldzaam. Sweetgrass als medicijn tegen raaigrasvergiftiging…

Robin Wall Kimmerers boek is onlangs in het Nederlands verschenen als Een vlecht van heilig gras bij uitgeverij Altamira.

Freya Zandstra is schrijver, tuinder en begeleider van lokale voedselgemeenschappen.

Tijd voor een leuk uitje, op zoek naar een nieuw boek of zin om je blikveld te verbreden? Nb-redacteuren tippen je in deze rubriek over hun favorieten.