Toen Jesse Looijenga het woord mocht voeren over het ketenbeleid, kreeg hij de smaak te pakken. Nu is hij met zijn negentien jaar het jongste raadslid van Friesland.

Het ‘succes!’ van zijn moeder en zusje galmt nog na in de gang als Jesse Looijenga de voordeur achter zich dichttrekt. Op nette schoenen loopt hij naar het gemeentehuis. Heel even lijkt Looijenga een negentienjarige als alle andere. Hij vertelt over zijn studie en Friese tentfeesten met lauw bier. Nog geen vijf minuten later stapt hij de raadszaal van Tytsjerksteradiel binnen. Zelfverzekerd loopt hij naar zijn stoel en maakt hij een praatje met het gemeenteraadslid naast hem.Looijenga behoort tot de kleine zeven procent van Nederlandse raadsleden die jonger is dan dertig. Ruim vijf keer zo veel leden zijn boven de vijftig. Het gemiddelde raadslid is vierenvijftig. Waarom koos Looijenga voor een carrière in de politiek en hoe bevalt het hem daar tot dusver? Aan pluchen raadszaalstoelen …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts € 45 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.