Noorderbreedte geeft een podium aan NOORDWOORD, de organisatie die vanuit de stad Groningen het enthousiasme voor literatuur aanwakkert. Elk kwartaal lees je van een literair talent één column in het blad en twee columns online. Nu Maartje Terpstra.

In de zomer was het een aantal weken stil in studentenstad Groningen. Met een vriendin zat ik op een terras – reserveren niet nodig en weinig langsknetterende scooters – en we bekeken de voordelen van thuisblijven in het hoogseizoen. Je kunt zonder oponthoud door de stad fietsen waardoor je uitgerust op je bestemming aankomt, minder evenementen leiden tot minder last van fear of missing out, het winkelgebied zingt noodgedwongen een toontje lager en, een meer algemeen zomervoordeeltje, er heerst ‘communicatieluwte’. Thuiszijn voelt vrijer wanneer logistieke en sociale managementuitdagingen wegvallen. Er is opeens ruimte voor… moe zijn.

Het is ondertussen halverwege september en de stad is klaarwakker. Twee weken na de zomerstop is Groningen weer aan het borrelen en knetteren, wat v…

Trefwoorden