In december maakt de Graanrepubliek een herstart als smaak- en innovatiecentrum. Met dank aan veel doorzettingsvermogen én de familie Hooghoudt.

De bouwvakkers sluiten af na een dag hard werken aan de renovatie van het monumentale remisegebouw in Bad Nieuweschans. Wij strijken neer aan een oude picknickbank bij het ernaast gelegen haventje in de Westerwoldse Aa. Het is niet moeilijk je voor te stellen dat hier straks een gemoedelijk terras ligt.Het haventerrein is onlangs gekocht door twee van de partners in de coöperatie die de Graanrepubliek nu is. Toen we haar zeven jaar geleden bezochten, huisde de republiek in de museumboerderij van Borg Verhildersum te Leens. Ze was een gedreven poging het Groninger graan uit de monocultuur en bulkproductie te halen en waarde toe te voegen door het lokaal te verwerken en diverser te gebruiken.Aan de picknickbank zit Gert Noordhoff, die met Bouwe Ruiter het fundament legde. ‘We zijn steeds…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts € 45 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.