Voor zijn nieuwe boek onderzocht kunst- en cultuurfilosoof Thijs Lijster (RUG) de geschiedenis en toekomst van meenten: weilanden, pluktuinen of zelfs sociale media die niet in privaat maar collectief beheer zijn.

Als kunst- en cultuurfilosoof Thijs Lijster net als de rest van Nederland tijdens de eerste coronalockdown aan de wandel gaat, stuit hij op een gemeenschapstuintje. Bloemen, planten, een paar bankjes en een insectenhotel. Hij ziet een bord en leest: kom zitten, kruiden en bloemen plukken staat hier vrij – groenten oogsten evengoed, zolang dat voor eigen gebruik is en niet meer dan nodig.Hoe zou het zijn, droomt hij, als een stad of land zo georganiseerd zou zijn als dat tuintje? Lijster realiseert zich heus wel dat het in zo’n tuintje niet altijd vredig verloopt. Sommige mensen zullen niet meehelpen, maar wel plukken. Kinderen voet­ballen soms de bloemen aan gort, mensen zeuren over de bijen die op het insectenhotel afkomen. ‘Maar als we goede afspraken zouden maken, en iedereen zijn v…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.