Lees eens iets Fries.

Hoogleraar Fries Goffe Jensma is met pensioen en de Rijksuniversiteit Groningen is niet van plan een nieuwe aan te stellen. Columnist Asing Walthaus was er onlangs in de Leeuwarder Courant niet zo rouwig om: ‘Als het om de status van de taal gaat is een literair meesterwerk uit die taal van meer waarde dan iemand die er hoogleraar in is’.

Ik kies geen kant in de discussie, maar wil alleen even opmerken dat zo’n literair meesterwerk in deze tijd dan niet al te lang moet zijn. Anders-leest-de-jeugd-het-niet. De nichemarkt van beknopte, Friese literatuur wordt gelukkig al enkele jaren bespeeld door Nyk de Vries, wiens boeken mij Fries leerden lezen en schrijven. Een aantal ultrakorte verhalen, vaak niet langer dan honderd woorden, is twee jaar geleden gebundeld in It bêste fan Nyk de …

Trefwoorden