Alleen de namen zijn al een feest. Wie wil er nu niet ‘Het wonder van Scheemda’ en de ‘Fryske Giele Brûnskop’ in de tuin?

Voor moestuiniers is de winter de tijd van de catalogi en zaaiplannen. Wie kiest voor zaadvaste oude rassen houdt een rijke geschiedenis aan tuinderstalent in stand, maar ook een soortenrijkdom. Volgens de Indiase voedselactivist Vandana Shiva verricht je daarmee een belangrijke daad: je vergroot je autonomie en gaat het monopolie van grote veredelaars tegen. Geen kleinigheid dus, die boontjes van beppe.
Grote successen op onze tuin waren de tuinboon ‘Adrie’ en het peultje ‘Lage Grijze Roodbloeiende van Tineke’. Op de foto staat bladkool ‘Ole Timey Blue’, een Amerikaans heirloom-ras dat al eeuwenlang door dezelfde familie geteeld en vermeerderd wordt. Oude groenterassen zijn belangrijk tuinderserfgoed en gelukkig overal op internet te koop.

Freya Zandstra is schrijver, tuinder en begeleider van lokale voedselgemeenschappen.

Tijd voor een leuk uitje, op zoek naar een nieuw boek of zin om je blikveld te verbreden? Nb-redacteuren tippen je in deze rubriek over hun favorieten.

Trefwoorden