De achtergronden van de huidige crises begrijpen? Lees dan eens Latour.

Zijn alvleesklierkanker? ‘Liever had ik die niet gehad’, zei de onlangs overleden Franse filosoof Bruno Latour (1947-2022) daarover. Om zijn ziekte vervolgens te relativeren tot ‘slechts een minuut’ van de huidige crises.

Wie de achtergronden van die crises wil begrijpen, kan niet om Latours denken heen. Hij laat zien hoe voor onze moderne maatschappij kenmerkende tegenstellingen ons denken en handelen verlammen. Denk aan cultuur-natuur en actief-passief. Sinds de wetenschappelijke revolutie doen we alsof wij mensen de enige acterende wezens zijn, tegen het passieve en onveranderlijke decor van de natuur. Maar mede dankzij deze dwarse denker beginnen we te begrijpen dat – om maar iets te noemen – CO2-deeltjes ook handelen en dat oceanen ook belangen hebben. Nu schreef Latour zelf goed, maar niet altijd even begrijpelijk. Voor wie een heldere Nederlandstalige inleiding tot zijn werk zoekt, is er sinds kort De constructie van de wereld van Arjen Kleinherenbrink.

Mark Sekuur is sociaal-ruimtelijk adviseur en hogeschooldocent

Tijd voor een leuk uitje, op zoek naar een nieuw boek of zin om je blikveld te verbreden? Nb-redacteuren tippen je in deze rubriek over hun favorieten.

Trefwoorden