In Museum aan de A in Groningen opent zaterdag 4 februari een tentoonstelling in samenwerking met Noorderbreedte, Noorderlicht en het BPD Cultuurfonds.

In De Groninger Galerij – Portretten uit het aardbevingsgebied zijn bewoners uit het aardbevingsgebied aan het woord over de visie die zij op hun regio hebben, over gaswinning en over de invloed die de winning op hun leven heeft gehad én nog steeds heeft. De portretten en verhalen van de bewoners geven een uniek beeld van het aardbevingsgebied en laten een voorzichtig geloof in de toekomst zien. Noorderbreedte-lezers kunnen op vertoon van hun abonneenummer voor een gereduceerd tarief naar binnen (€4,50).

Noorderbreedte interviewde voor dit project Groningers die op uiteenlopende manieren met de bevingen te maken hebben. Ze vertellen over hun toekomst, of juist over hun onvermogen om die te formuleren. De interviews laten zien dat elk wezenlijk toekomstverhaal voor Groningen moet beginnen bij het pijnlijke verleden, maar dat het mogelijk is om verhalen te vertellen waarmee we verder kunnen. Fotograaf en beeldend kunstenaar Alice Wielinga maakte voor de tentoonstelling geënsceneerde portretten van de Groningers. Het resultaat is een bijzondere portrettenreeks die tot en met 11 juni te zien is in Museum aan de A. 

Themanummer: Hoe we verder kunnen

De interviews en portretten zijn daarnaast gebundeld in de eerstvolgende editie van ons tijdschrift, Hoe we verder kunnen, die rond de opening van de tentoonstelling op de mat verschijnt. Een bijzondere boekversie van het tijdschrift is te koop tijdens de tentoonstelling.

Naast de portretten, geschreven door Ellis Ellenbroek, Sanne Meijer en Marjorie Noë, is in dat nummer ruimte gemaakt voor essays. ‘Hoe groot kan de spagaat tussen realiteit en visie zijn?’, vraagt Susan Top zich af. Zij onderzoekt of het mogelijk is een toekomstverhaal te vertellen dat beter bij Groningen past dan de vrijblijvende grootspraak van bestuurders, een verhaal waarin ‘uitdagingen’ en ‘vraagstukken’ heel nuchter ‘problemen’ heten. Birte Schohaus twijfelt hardop of waterstof wel de beloofde reddingsboei is. Francesco Veenstra stelt dat de overheid het vertrouwen ten dele kan repareren door meer architecten te betrekken bij de haperende versterkingsoperatie. En Ineke Noordhoff laat zien dat we in diezelfde operatie kunnen leren van de geslaagde versterking van de Groninger scholen.

Groningen zichtbaar in Den Haag

Documentair fotograaf Dirk-Jan Visser maakte op respectvolle wijze videoportretten van zes Groningers uit het aardbevingsgebied dat resulteerde in een multimediale tentoonstelling die vanaf 24 februari in Museum Beeld & Geluid Den Haag te zien is. Vergezicht Groningen, panorama op de toekomst is een tentoonstelling waarin zes Groningers perspectieven op de toekomst delen. Groningen is meer dan alleen aardbevingen, in Groningen wonen mensen die werken aan interessante, inspirerende en innovatieve initiatieven die het landschap en de gemeenschap toekomstbestendig maken. 

Hernieuwde Energie

Tentoonstellingen De Groninger Galerij – Portretten uit het aardbevingsgebied en Vergezicht Groningen, panorama op de toekomst zijn tot stand gekomen uit een samenwerking tussen Noorderlicht, Noorderbreedte, Museum aan de A en Museum Beeld en Geluid Den Haag. De tentoonstellingen zijn onderdeel van Hernieuwde Energie, een meerjarige samenwerking tussen BPD Cultuurfonds en Noorderlicht. “Het bestuur van BPD Cultuurfonds hoopt op deze wijze, in samenspraak met Groningen en de Groningers, een positieve bijdrage te leveren en andere partijen te inspireren om in dit deel van Nederland te investeren. De eigenheid van dit gebied verdient onze blijvende waardering en aandacht,” vertelt Mirjam van ’t Veld, voorzitter bestuur BPD Cultuurfonds.