Bij aardbevingsschade gaat het niet om individuele gevallen, merkte Marjo van Bergen (63). Net als geestelijk verzorger in het aardbevingsgebied begonnen, bezocht ze Opwierde-Zuid. De rijtjeswoningen in die wijk van Appingedam verkeerden door aardbevingsschade in slechte staat.

‘Slopen of niet slopen, dat was de keuze die de bewoners moesten maken. Maar als jij degene bent uit het rijtje die niet tekent voor sloop, mag de rest ook niet gesloopt worden. Mensen zijn daarin overvraagd. De puzzel gaat voor mij niet over individuele mensen die eraan onderdoor gaan. Groningers ondervinden schade in hun leven, niet alleen aan hun huizen. Dat heeft zijn uitwerking op de hele gemeenschap.’Door onmacht en ongelijkheid komen Groningers tegenover elkaar te staan, zegt Van Bergen. Ze ziet daarin een belangrijke taak voor geestelijk verzorgers. ‘Mensen nemen een rol aan. Je hebt te maken met slachtoffers, daders en omstanders. Geestelijk verzorgers moeten ervoor zorgen dat ze omstander blijven en vooral luisteren.’Zo komt het voor dat iemand die zich slachtoffer voelt de m…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.