Boeren in Groningen hebben niet alleen te maken met stikstof- en milieuregels, maar ook met aardbevingsschade en de energietransitie. Zo ook aardappelveredelaar Karel Biemond uit Eenrum.

In de professionele keuken op de boerderij van Karel Biemond (42) staan tientallen bakjes met gekookte aardappelen. ‘Tijd om te testen’, zegt de aardappelveredelaar en akkerbouwer in Eenrum lachend. ‘Het begon allemaal met mijn oom, een hobby-veredelaar. Hij overleed jong en mijn vader nam de veredeling toen bedrijfsmatig over. Inmiddels is aardappelveredeling de hoofdmoot van ons bedrijf, dat naar mijn oom genoemd is. Maar we hebben ook nog bieten, graan en pootgoed.’Het duurde even voor Biemond zelf het veredelingsvirus te pakken had. ‘Ik heb systeemapplicatie en netwerkbeheer gestudeerd. Maar ja, dan zit je op een mooie lentedag in een donkere serverruimte te werken. Dat wilde ik niet. Ik begon mijn vader te helpen met veredelingswerk en vond dat steeds leuker.’Er bestaan wereldwijd…