Het themanummer ‘Hoe we verder kunnen’ dat Noorderbreedte samen met Noorderlicht maakte, is nu ook als hardcover te verkrijgen. Afgelopen donderdag 6 april werd het boek overhandigd aan staatssecretaris Mijnbouw, Hans Vijlbrief.

Dat gebeurde tijdens het debat ‘In gesprek met Groningers’ dat Noorderlicht, BPD Cultuurfonds en MuseumBeeld & Geluid Den Haag die dag organiseerden. Dit naar aanleiding van de expositie Vergezicht Groningen. Inwoners uit het aardbevingsgebied vertelden donderdag over hun ervaringen en deelden hun perspectieven op de toekomst van hun leefomgeving. 

Staatssecretaris Mijnbouw Hans Vijlbrief kreeg het boek overhandigd door geestelijk verzorger Marjo van Bergen, die ook in het boek aan het woord komt. ‘Wil je dit boek alsjeblieft als mens in ontvangst nemen?’ vroeg Van Bergen terwijl ze staatssecretaris Vijlbrief het boek in handen gaf. 

‘Ik zal proberen mezelf te blijven, Marjo heeft me gemotiveerd,’ zei Vijlbrief. ‘De Groningse bodem is roekeloos leeggehaald, zonder ooit de risico’s ervan te onderzoeken […] Ik hoop en bid dat wij nu in staat zijn om verandering te brengen,’ vervolgde hij. ‘Als je moet kiezen, moet je voor Groningen kiezen en dat zal ik proberen te doen. Mijn inzet is er.’ Na de overhandiging volgde een gesprek met zes Groningers, waaronder ook Karel Biemond. De aardappelveredelaar uit Eenrum wordt zelf ook in het boek geportretteerd. Het boek is te koop bij boekwinkel Godert Walter voor €20 of hier te bestellen.

Trefwoorden