Duncan Wijting en Elsa van Dijken leven in wat voor velen nog een verre toekomst is: een aardbevingsbestendig huis.

Geen moment hebben fotograaf Duncan Wijting (65) en zelfstandige Elsa van Dijken (56) getwijfeld over hun verhuizing van de stad Groningen naar het aardbevingsgebied.In hun hypermoderne huis, vol kunst en design, vertelt Van Dijken: ‘We wilden de stad uit, naar het platteland. Het was belangrijk voor ons om in de provincie Groningen te blijven. Toen kwam deze plek op ons pad.’ Ze gebaart naar de lichte ruimte om zich heen. ‘Het is een prachtig gebied, maar we zeiden meteen tegen elkaar: als we in het aardbevingsgebied gaan wonen, bouwen we een aardbevingsbestendig huis.’Daar ging wel wat aan vooraf. ‘We hebben acht jaar naar een woning gezocht, maar vonden niets wat bij ons paste’, vertelt Wijting. ‘Toen dachten we: dan moeten we zelf maar iets bouwen. Nog zonder een perceel op het oog…