Vissers en andere zeelui zijn vrijwel verdwenen uit de haven van Noordpolderzijl. De toeristen die ervoor in de plaats kwamen, kunnen café ’t Zielhoes zijn ziel niet teruggeven.

‘Het was hier altijd feest’,

vertelt Tessa Slager (39) aan de stamtafel van haar café ’t Zielhoes. Haar ogen glinsteren als ze terugdenkt aan de geschiedenis van de zaak, die al vier decennia in de familie is. ‘Dan was er weer een of andere gek met een accordeon en begon iedereen luid te zingen, en konden wij weer niet slapen.’Het serene, afgelegen Noordpolderzijl heeft officieel de kleinste zeehaven van Nederland. In de jaren negentig, toen Slager een tiener was, lag de haven vol met garnalen- en viskotters en schepen van de Bruine Vloot. De reuring die het havenvolk met zich meebracht, trok nieuwsgierige bezoekers vanuit de hele omgeving. ‘Mijn zussen en ik hingen hier altijd rond, hopend dat er leuke jongens van de boten kwamen.’’t Zielhoes, Gronings voor ‘sluishuis’, was het har…