Het Waddenkustlandschap van Groningen en Friesland is verwant aan dat van Noord-Holland, stelt landschapshistoricus Lisa Timmerman.

‘Hier eindigt de Noordzeekust en begint de Waddenkust’,

zegt landschapshistoricus Lisa Timmerman. We staan op Camperduin, het noordelijkste puntje van de duinenrij bij het Noord-Hollandse Schoorl. Als je naar de zee kijkt, zie je links de Schoorlse duinen en aan de rechterkant – abrupt – de kaarsrechte dijk: de Hondsbossche zeewering.Draaien we onze rug naar de zee, dan kijken we van de dijk uit over het achterland. Timmerman: ‘Ik vind het indrukwekkend hoe je hier de lagen van de tijd kunt zien: als op een palimpsest uit het Oude Egypte.’ Het verkavelingspatroon stamt uit de Middeleeuwen: ongelijke lappen grond, van een afstandje net een verzameling postzegels in verschillende tinten groen. En kriskras door het landschap lopen kreekjes en kronkelige dijkjes, die elk een stukje land…