Een festival als motor voor de duurzaamheidstransitie. Dat is Into The Great Wide Open volgens Tijl Couzij. Als hoofd duurzaamheid en innovatie van het jaarlijkse festival op Vlieland, wil hij mensen, bedrijven en overheden inspireren te vergroenen.

‘Verbondenheid met Vlieland, daar begon het mee’, vertelt Couzij. Er waren weinig festivals voor gezinnen die zich op ouders én kinderen richtten. In 2009 nam een groep eiland- en muziekliefhebbers het voortouw voor zo’n festival. Vlieland moest de basis vormen voor een weekend vol optredens en kunst. Inmiddels komen jaarlijks zo’n zevenduizend bezoekers naar Into The Great Wide Open, dat altijd in het eerste weekend van september plaatsvindt.

Duurzaam

Naast kunst en muziek kunnen bezoekers genieten van de natuur op Vlieland. ‘Het eiland is belangrijk voor de beleving van bezoekers, maar speelt ook een grote rol in de organisatie. Midden in de natuur ben je verplicht om goed met je omgeving om te gaan.’ Het festival wil circulair en zo groen mogelijk zijn. ‘We proberen op alle gebieden uitstoot te voorkomen. Zo gebruiken we alleen nog hernieuwbare zonne-energie die deels op Vlieland is opgewekt.’

Sinds vorig jaar is al het materiaal op het terrein herbruikbaar. Je kunt je maaltijd daarom van een kunststof of keramieken bord eten. Afgelopen editie werden zo 360 duizend wegwerpitems bespaard. ‘We hebben ook geen restfavalbakken, alleen hier en daar een klein emmertje voor afval dat bezoekers zelf meenemen, een kapotte zonnebril bijvoorbeeld.’

Couzij hoopt positieve ervaringen te verbinden aan duurzame keuzes. ‘Als bezoekers hier een lekkere burger eten die vegetarisch blijkt te zijn, kopen ze thuis misschien ook eens een vegaburger, het herinnert aan de beleving hier.’ Into The Great Wide Open wil op die manier aanjager zijn van de grotere transitie. De organisatie spoort samenwerkende bedrijven aan om duurzaam te werken en informeert ministeries over groene initiatieven. ‘Enkel een festival verduurzamen is een druppel op een gloeiende plaat’, aldus Couzij.

Toekomst

Op termijn wil Into The Great Wide Open klimaatpositief worden, wat inhoudt dat het meer broeikasgassen opneemt dan uitstoot, en dat ze haar klimaatuitstoot uit het verleden gaat opnemen. ‘Zo ver zijn we helaas nog niet. We hebben nog altijd restuitstoot in de bedrijfsvoering. Het meeste daarvan is afkomstig uit bezoekersreizen.’ Op dit moment rijden er treinen op Nederlandse windstroom, fossielvrije bussen en elektrische deelauto’s naar het festival. Ook varen zeilboten met vracht bezoekers vanaf Zeeland en Amsterdam. ‘Zeilen is een van de duurzaamste manieren om te reizen, maar geheel klimaatneutraal is het niet. Daarnaast komt de meerderheid van de bezoekers nog met de fossiele auto. We zoeken naar alternatieven.’ Ter compensatie voor de uitstoot investeert het festival onder andere met Climate Cleanup in Nederlandse bamboebossen, die veel CO2 in de bodem vastleggen.

Kwetsbare natuur

Is het – zolang Into The Great Wide open meer uitstoot dan opneemt – niet beter om het festival te organiseren op een plek waar je de natuur minder tot last bent, of waar deze minder kwetsbaar is? Couzij zucht nadenkend. ‘Dat blijft lastig. Aan de ene kant is daar wat voor te zeggen. Aan de andere kant daagt de locatie juist uit. Het inspireert om duurzame en natuurinclusieve initiatieven te ontwikkelen.’ 

Het festival werkt nauw samen met Staatsbosbeheer, waarmee het de natuur in het gebied nauwkeurig in kaart brengt met ecologische studies. ‘We gaan extreem voorzichtig met de omgeving om. Zo leren we werken en leven met de natuur, in plaats van deze te schaden of achter een hek weg te stoppen.’

Into The Great Wide Open vindt dit jaar plaats van 31 augustus tot en met 3 september. Het festival is uitverkocht. Meer informatie over de duurzame doelstellingen vind je hier.