Wie over een dijk rijdt, moet regelmatig een slinger maken om een vredig rond meertje te passeren.

Die plassen hebben vaak een minder vreedzame oorsprong, want het zijn overblijfselen van woeste dijkdoorbraken. Je vindt ze bijna overal: in de polder op Ameland, diep landinwaarts tussen de bloemenvelden in de kop van Noord-Holland, maar ook langs het Groninger Reitdiep en de Oudedijk op ’t Hogeland waar ze stille getuigen zijn van de allesverwoestende Kerstvloed uit 1717. Op de online kaart Leven met water van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed kun je deze meertjes terugvinden. Kies daarvoor de kaartlaag ‘wielen’.

Mark Sekuur is sociaal-ruimtelijk adviseur en hogeschooldocent

Tijd voor een leuk uitje, op zoek naar een nieuw boek of zin om je blikveld te verbreden? Nb-redacteuren tippen je in deze rubriek over hun favorieten.