Het Groninger Museum heeft een traditie van het nu en dan presenteren van fotografen die op de randen van hun vakgebied werken. Invloedrijk en vaak grote publiekstrekkers.

Aan het rijtje illustere voorgangers als Anton Corbijn, David LaChapelle, Erwin Olaf en Andres Serrano wordt nu de Groninger fotograaf Joram Krol toegevoegd. Onder de titel Can I Be Me zullen tussen oktober en maart zo’n honderd zwart-witportretten te zien zijn.
De directheid van Corbijn, de gekte van LaChapelle, de gestileerdheid van Olaf en shockerende ensceneringen van Serrano lijken samen te komen bij Joram Krol in een harde theatrale stijl van portretteren, zowel in afwerking als modelkeuze. Zijn compromisloze manier van werken is te zien in een documentaire (Quid pro quo, 2022). Krol dwingt de kijker het beeld in en eenmaal gevangen in de ogen van de geportretteerden is er geen ontsnappen meer aan.

Reyer Boxem is fotograaf

Tijd voor een leuk uitje, op zoek naar een nieuw boek of zin om je blikveld te verbreden? Nb-redacteuren tippen je in deze rubriek over hun favorieten.