De uitverkochte Abrahamselezing die Noorderbreedte voor de zomer organiseerde, maakte duidelijk dat de landschappelijke oplossingen voor onze landbouw-, klimaat- en ecologieopgaven voor het oprapen liggen. In de ruimtelijke ordening is er al ruime praktijkervaring mee. Een kritische observatie van deze zeer boeiende avond.

Delen of verdelen? Die schijnbare tegenstelling staat voorop als eerder dit jaar hoogleraar Landgebruiksplanning Martha Bakker (Wageningen University & Research) en stedenbouwkundige en architect Daan Zandbelt (De Zwarte Hond) te gast zijn in het Forum Groningen bij de jaarlijkse Ambrahamselezing van Noorderbreedte.In technische termen gaat de avond over ‘zoneren’ en ‘mengen’. De keuze tussen beide ontwerpprincipes speelt zowel in de stedenbouw als bij de inrichting van het landelijk gebied een rol. Zoneren staat daarin voor het scheiden van functies: landbouw en natuur, of wonen en werken, worden uit elkaar gehaald. Met mengen wordt juist het overlappen van landgebruik bedoeld. Winkelstraten worden ‘s avonds uitgaansgebied, landbouw wordt zo ingericht dat ook weidevogels en insect…