In 2012 kochten schaatsers Jan (70) en Ineke (69) Kooiman een woning in Warns. Twee hectare land erbij, het IJsselmeer niet ver weg. Ze doopten hun nieuwe huis Boppeslach, Fries voor buitenkansje.

Het duurde nog zeven jaar voor ze er fulltime konden gaan wonen. Zij was leerkracht op een basisschool in de Krimpenerwaard, hij conciërge op een middelbare school. Ze waren van plan rond hun zestigste te stoppen met werken, maar het verhogen van de pensioenleeftijd haalde een streep door dat voornemen.Terwijl de Kooimannen nog maar een deel van de week in Warns woonden, verzorgde buurvrouw Hiske de poes en de planten. Als blijk van waardering noemde het echtpaar een van hun drie roodbonte Friezen naar de buurvrouw.

Schaatsers zijn het, Jan en Ineke. Allebei werden ze drie keer Nederlands kampioen op de marathon. Hij reed drie Elfstedentochten, zij twee. De eerste keer in 1985 kwam hij als vierde man over de finish, zij was dat jaar de op twee na beste vrouw. Dat ze editie 1986 moes…