Meer dan de helft van het Nederlandse oppervlak bestaat uit landbouwgrond. Te veel van deze grond behoeft oneindige menselijke zorg.

Uitgestrekte velden met een of twee soorten gewassen, netjes naast elkaar, droog in de zomer en met een gesubsidieerd rijtje veldbloemen eromheen. Onhoudbaar, volgens mij.
Al een tijd ben ik daarom gefascineerd door het idee van boslandbouw of voedselbossen. Ze produceren voedsel, behoeven geen tot weinig extra water en pesticiden en zien er ook nog mooi uit. Maar hoe komen deze paradijselijke plekken tot stand?

Voor iedereen die door de voedselbossen de beweging niet meer ziet, is erĀ De Voedselboscast. Initiatiefnemers Marieke Karssen en Frank Gorter gaan in gesprek met pioniers die de stap waagden naar een nieuwe manier van landbouw. Een bijzondere inkijk in de ontwikkeling van de Nederlandse voedselbosbeweging.

Robin Kramer is landschapsantropoloog

Tijd voor een leuk uitje, op zoek naar een nieuw boek of zin om je blikveld te verbreden? Nb-redacteuren tippen je in deze rubriek over hun favorieten.