In de haven van Harlingen dacht ik laatst, op de achterkant van een schip voor zeehondentochten en rondreizen, de Franse vlag te zien, daarna de Russische, om pas toen de wind de vlag horizontaal trok te beseffen dat ik stilstond voor een doodnormale Nederlandse driekleur.

De korte verwarring zal te maken hebben met de optocht omgekeerde vlaggen die ik de afgelopen jaren naast de A7 tegenkom op weg naar mijn ouders in Drachten. Opsteker daarvan is dat nu het nationale rood-wit- blauw niet meer heilig is, ook andere versies moeten kunnen. Ikzelf kocht onlangs een prachtige variant, ontworpen door de Nederlandse kunstenaars Noor Nuyten, Sjoerd van Leeuwen en Harald den Breejen onder de naam Waving The Future. De blauwe streep is daarin een golf die de witte streep verzwelgt, om daarmee te waarschuwen voor klimaatverandering en zeespiegelstijging.

Tjesse Riemersma is schrijver en filosoof

Tijd voor een leuk uitje, op zoek naar een nieuw boek of zin om je blikveld te verbreden? Nb-redacteuren tippen je in deze rubriek over hun favorieten.

Trefwoorden