Maak eens een bonendip van boontjes uit Jistrum.

Henk Zuidema uit Jistrum mag zich ‘bonendealer of the stars’ noemen. Tot wel 45 verschillende soorten bonen verkoopt Zuidema op de markt in Leeuwarden en via waldfarming.nl. Ook tv-kok Yvette van Boven kookt geregeld met bonen die alleen Zuidema weet te leveren. Prachtige bonen zoals de Groningse Marianne-capucijner, de Drentse kievitsboon en een hele trits Friese specialiteiten. Gebakken wortelgroenten als knolselderij, pastinaak, wortel en biet laten zich lekker combineren met een bonendip. Week daarvoor 250 gram bonen (welke je maar hebt) een nacht, spoel ze af en kook ze in ruim water gaar – reken maar op een klein uur. Laat intussen 5 tenen knoflook in hun velletje zachtjes smoren in 100 ml olijfolie met takjes tijm en rozemarijn en een kleine rode peper. Giet de bonen af. Houd een handje gare bonen apart en roer daar wat van de knoflookolie door. Maal in een keukenmachine de olie, gepelde knoflookjes, enkele blaadjes rozemarijn en tijm en een stukje rode peper samen met 1 el mosterd en 2 el citroensap glad. Voeg de gare bonen toe, maal tot een gladde dip en breng op smaak. Serveer op een plat bord en garneer met de hele bonen, olie en wat pepersnippers. Heulll lekker!

Freya Zandstra is schrijver, tuinder en begeleider van lokale voedselgemeenschappen

Tijd voor een leuk uitje, op zoek naar een nieuw boek of zin om je blikveld te verbreden? Nb-redacteuren tippen je in deze rubriek over hun favorieten.

Trefwoorden