In december vorig jaar verscheen een synthetiserende publicatie over de archeologie van Noord-Holland in het 1e millennium.

Onder redactie van Johan Nicolay en Rob van Eerden wordt hierin uitgebreid aandacht besteed aan het vondstmateriaal en de sporen, zoals aardewerk, sieraden, en huisplattegronden. Tegelijkertijd is er ook ruim aandacht voor wat er op basis van al het bij elkaar geraapte onderzoek gezegd kan worden over, onder andere, politieke netwerken, omgang met de doden en de kerstening van West-Frisia. Het werk is ook bijzonder nuttig voor wie zich bezighoudt met de vroege geschiedenis van Fryslân en Groningen. Voor wie minder academische ambities heeft, is het een prachtig en rijk geïllustreerd boek. Het is in beperkte oplage verschenen en alleen te koop of te bestellen bij archeologiemuseum Huis van Hilde. Het boek is ook integraal online te bekijken op de website van Huis van Hilde.

Noord-Holland in het 1e millennium, Johan Nicolay & Rob van Eerden (red), BLKVLD Uitgevers

Mans Schepers is archeoloog en landschapshistoricus

Tijd voor een leuk uitje, op zoek naar een nieuw boek of zin om je blikveld te verbreden? Nb-redacteuren tippen je in deze rubriek  over hun favorieten.