Het festival Oerol op Terschelling is in volle gang. Sjoerd Willem Bosch en Jesse Verdoes, ontwerpers met een achtergrond in de architectuur, maakten er een ruimtelijke installatie. ‘Doorgronding’ vertelt het verhaal van archeologisch onderzoek naar verdwenen dorpen en vergeten bouwwerken op Terschelling.

Onder een donkere lucht ritselen bladeren in de wind. De eerste Oerolbezoekers in bergschoenen en regenjassen zetten hun fietsen onderaan het wandelpad naar uitkijkpunt Tiger. Langs de rand van het bospad voeren tientallen met citaten bedrukte bordjes bezoekers naar boven. ‘Het mooiste wat ik ooit heb gevonden is een plank’, staat er op eentje.

Bovenaan het pad maken bomen plaats voor een open plek. In het gras staan lange, houten palen met steunbalken in een rechthoek opgesteld, als het skelet van een huis zonder dak. De palen worden rechtop gehouden door aan weerszijden geplaatste stoeptegels. Van paal naar paal zijn lange, witte doeken gespannen die tot op de grond vallen. Samen vormen ze een wand van textiel. Over de lange doeken hangen kortere doeken van verschillende leng…