Fotograaf Maxime Riché toont de menselijke veerkracht na een natuurramp.

Op 8 november 2018 verwoestte de megabrand Camp Fire het stadje Paradise, Californië, waarbij 89 mensen omkwamen in vier uur tijd. Het vuur was pas zeventien dagen later volledig geblust. In de periode ertussen tastte het een gebied aan van meer dan 620 vierkante kilometer. 18.000 gebouwen gingen in vlammen op, 89 personen vonden de dood. Het was de dodelijkste brand in de Verenigde Staten sinds 1918.
Megabranden – steeds vaker als gevolg van klimaatverandering – laten de verwoestende kracht van de natuur zien en de machteloosheid van de mens. Tegelijkertijd reageren overlevenden met grote veerkracht en blijken mensen over een groot vermogen te beschikken om zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden.

De Franse fotograaf Maxime Riché (1982) reisde naar Paradise om mensen te ontmoeten die besloten hadden hun ‘paradijs’ opnieuw op te bouwen op een plek die nu wreed onherbergzaam lijkt. Hij laat ons zien wat er gebeurt als het leven doorgaat – en dat doet het altijd. De fotoserie Paradise beweegt zich op de grens tussen documentaire en fictie. De beelden zijn gemaakt met infraroodfilm en bevatten intense kleuren die doen denken aan de veelkleurigheid van de vlammen.

Het boek Paradise is in januari 2024 verschenen en te bestellen via andrefrereditions.com

In deze rubriek spiegelt onze partner Noorderlicht de thema’s in Noorderbreedte aan gebeurtenissen en plekken elders.