De nieuwe Noorderbreedte is uit!

Er is alle reden om enige scepsis te hebben bij de overgang naar duurzame energie, die vaak minder duurzaam is dan weleens lijkt. Willen we onze landelijke gebieden opofferen aan immense energieparken of installaties voor de productie, opslag en transport van waterstof? Maakt de ontwikkeling van Groningen tot centrum van de waterstofeconomie de provincie niet opnieuw tot een wingewest? Actuele vragen nu de gaswinning definitief gestopt is.

De energietransitie gaat snel en zelden zorgvuldig. De problemen krijgen de komende tijd zeker een plek in Noorderbreedte, maar in dit nieuwe nummer geven we de ruimte aan enkele positieve ontwikkelingen. Een voorbeeld is de nieuwe Energiewet, die op dit moment bij de Eerste Kamer ter goedkeuring ligt. Deze geeft coöperaties de mogelijkheid zelf energie te verhandelen. De opbrengsten komen rechtstreeks ten goede aan de lokale gemeenschap. Ingrid van de Vegte zegt in deze Noorderbreedte dat dit voor een revolutie op de energiemarkt kan zorgen.

De Abrahamselezing die Noorderbreedte binnenkort organiseert, raakt ook aan dit thema. Onder de titel Landschap onder spanning, gaat die in op ruimtelijke vraagstukken rond de transitie. Houd alvast vrijdagavond 8 november hiervoor vrij, graag zie ik je dan!