Inwoners van Holwerd wilden hun toekomst veiligstellen, door het ooit zo levendige handelsstadje weer aan de Waddenzee te leggen. De plannen leken veelbelovend, maar werden deze zomer gesmoord in politiek-bestuurlijke keuzes. Hebben bottom-up initiatieven zelf nog toekomst? In Holwerd zien ze nog een laatste optie.

Een doorbraak moest het worden, letterlijk en figuurlijk. De dijk doorsteken en het dorp verbinden met de zee: daarmee zou er weer een kansrijke toekomst kunnen gloren. Van krimp, vergrijzing, leegstand, naar recreatie, toerisme en een florerende lokale economie. Maar Holwerd zal nooit ‘aan Zee’ achter de naam krijgen: het dorp blijft achter de dijk liggen. Afgelopen zomer viel het doek: er was geen partij die het eigendom, beheer en onderhoud op zich wilde nemen, en er bleef een gat van 60 miljoen euro op een totale raming van 100 miljoen. Resterende partners pakken nu de handschoen op met een plan voor een binnenmeer, zonder dijkdoorbraak. 

Het was zo’n groots en meeslepend idee, van bevlogen dorpelingen. Juist dat vond Tialda Haartsen er inspirerend aan. De hoogleraar Plattelandsge…