De naamdag van Jakobus de Meerdere is op 25 juli. In Galicië, een regio in het noordwesten van Spanje, wordt deze feestdag groots gevierd. Maar wat heeft Jakobus de Meerdere te maken met het Waddengebied? Best wel wat, ontdekt Waddencorrespondent Sanne Meijer. Ze duikt in de wereld van pelgrims en bedevaartsoorden.

Jakobus de Meerdere was de eerste apostel die de marteldood stierf in Judea. Zijn stoffelijk overschot zou in een boot zijn gelegd, die uit zichzelf de Galicische kust bereikte. Vervolgens werd het lichaam begraven in de berg Libredón. Daarop werd een indrukwekkende kerk gebouwd. Rond die basiliek verrees een stad, die zijn naam kreeg: Sant Iago, oftewel: Santiago de Compostella.

Van de Wadden naar Spanje

Santiago de Compostella is een wereldberoemd bedevaartsoord en het eindpunt van de pelgrimsroute Camino de Santiago. De klassieke tocht is 784 kilometer lang en begint in de Franse Pyreneeën. Maar je kunt ook dichter bij huis beginnen, want vanuit heel Europa lopen er routes richting Frankrijk en Spanje. Dit worden de Jacobswegen genoemd. Deze kun je wandelen of fietsen. De rout…