‘Het landelijk gebied is een blinde vlek op het netvlies van de meeste stedenbouwkundigen en beleidsmakers. Wij hebben veel rondgekeken in Nederland, en veel dorpsuitbreidingen geanalyseerd voor onze waarnemingsstudie Bouwen aan een dorp. Daarbij bleek dat bijna iedereen denkt in standaardoplossingen. Of je nou in Zelhem of in Zoetermeer komt, je ziet dezelfde wijk, dezelfde openbare ruimte, dezelfde architectuur. Die uitbreidingen zijn naar binnen gekeerde vlekken. Vroeger bestond in het landelijk gebied een sterke relatie tussen woning en fysieke omgeving. Een huis lag aan een weg en keek uit over het landschap. Die relatie is steeds losser geworden. De woningen die nu gebouwd worden keren zich af van het landschap. Het zijn grote woningen op te kleine kavels, en het gevolg is dat men…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts € 45 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.