Sandra Schuit is landschapsarchitecte. Na haar opleiding aan de Landbouwuniversiteit ging ze werken bij Zijaanzicht, bureau voor tuin- en landschapsarchitectuur in Wageningen. Het bureau werd in 1984 opgericht met als kernactiviteit het ontwerpen aan sociaal veilige woonwijken. Rond 1990 werd een nieuwe koers ingeslagen. De activiteiten van het bureau werden verbreed. Sindsdien ontwerpt Zijaanzicht vooral stedelijke openbare ruimte, recreatiegebieden en uitbreidingen van kleine kernen. Vooral het ontwerp dat Zijaanzicht voor het Gelderse dorp Vragender heeft gemaakt, getuigt van een nieuwe en specifieke visie op het bouwen aan een klein dorp. In die visie is respect voor het landschap een essentiële component van het ontwerp.

‘Het landelijk gebied is een blinde vlek op het netvlies van de meeste stedenbouwkundigen en beleidsmakers. Wij hebben veel rondgekeken in Nederland, en veel dorpsuitbreidingen geanalyseerd voor onze waarnemingsstudie Bouwen aan een dorp. Daarbij bleek dat bijna iedereen denkt in standaardoplossingen. Of je nou in Zelhem of in Zoetermeer komt, je ziet dezelfde wijk, dezelfde openbare ruimte, dezelfde architectuur. Die uitbreidingen zijn naar binnen gekeerde vlekken. Vroeger bestond in het landelijk gebied een sterke relatie tussen woning en fysieke omgeving. Een huis lag aan een weg en keek uit over het landschap. Die relatie is steeds losser geworden. De woningen die nu gebouwd worden keren zich af van het landschap. Het zijn grote woningen op te kleine kavels, en het gevolg is dat men…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.