Naar aanleiding van de Eo Wijers prijsvraag heeft in de Academie van Bouwkunst Groningen een viertal discussieavonden plaatsgevonden onder de titel 'De identiteit van het Noorden'. Als bestuurslid van de Eo Wijers stichting heeft de auteur op 2 december 1999 een bijdrage geleverd aan de discussie door te reageren op een toelichting van Mark Calon, gedeputeerde Ruimtelijke Ordening van de provincie Groningen. Dit artikel vormt een bewerking van zijn bijdrage en mondt uit in een aantal concrete suggesties voor de provincie Groningen om deelnemers aan de prijsvraag in te zetten bij het opstellen van het Provinciaal Omgevingsplan (POP) Groningen.

In het programmaboekje van de vijfde Eo Wijers prijsvraag ‘Wie is er bang voor het lege programma’ heeft de prijsvraagcommissie gemeend dat jonge ontwerpers vooral energie moesten steken in haarscherpe waarneming van de noordelijke samenleving. Ervaringen uit eerdere prijsvragen had het vermoeden opgeleverd dat met een sterk en gedetailleerd programma (zoveel huizen, zoveel wegen, et cetera) de jeugdige deelnemers de haarscherpe waarneming oversloegen en zich gelijk op de architectuur van mooie (autocad)plaatjes stortten. De prijsvraagcommissie wilde het denken en de conceptvorming voorop stellen. Daarom zijn de ’transformatie processen op kousenvoeten’ geïntroduceerd, die als een virus door onze Ruimtelijke Ordening waren en buiten de invloed van de geprogrammeerde beleidsmakers de bel…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.