De inzendingen van de 5e Eo Wijers prijsvraag hebben niet specifiek betrekking gehad op het thema Dorpslandschappen. Dat was niet de directe opzet van de prijsvraag. Toch blijkt uit het onderzoek dat de inzenders ge-fascineerd zijn geraakt, door het landschap op zich zelf alleen al, maar zeker ook door de combinatie van ruimte en intimiteit die het landschap van stad, dorp en land in al zijn subtiele complexiteit in het Noorden van Nederland nu eenmaal biedt. Hans Broess zegt het in de inleiding bij het onderzoeksrapport: ‘De deelnemers zijn … het noordelijk plangebied ingelokt en hebben er hun verstand verloren!’ Vandaar toch een boeiende reeks observaties, ideeën en standpunten bij de inzenders over het onderwerp van dit artikel, het levende landschap in het Noorden.

Visies op ve…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts € 45 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.