De directie Noord van het Ministerie van LNV en de Stichting Eo Wijers hebben het onderzoeksinstituut Alterra gevraagd om een plananalyse van de inzendingen voor de vijfde Eo Wijers prijsvraag 'Wie is er bang voor het lege programma'. Aan de basis voor de Eo Wijers prijsvraag ligt de wens om een impuls te geven aan het ontwerpen op regionaal schaalniveau. Het Ministerie van LNV wil daaruit inspiratie opdoen voor de selectie van beleidsopties voor het Noorden. Jos Jonkhof, werkzaam bij Alterra en uitvoerder van de plananalyse, doet in verslag van zijn bevindingen, toegespitst op de ideeën die betrekking hebben op het wonen en het landschap.

De inzendingen van de 5e Eo Wijers prijsvraag hebben niet specifiek betrekking gehad op het thema Dorpslandschappen. Dat was niet de directe opzet van de prijsvraag. Toch blijkt uit het onderzoek dat de inzenders ge-fascineerd zijn geraakt, door het landschap op zich zelf alleen al, maar zeker ook door de combinatie van ruimte en intimiteit die het landschap van stad, dorp en land in al zijn subtiele complexiteit in het Noorden van Nederland nu eenmaal biedt. Hans Broess zegt het in de inleiding bij het onderzoeksrapport: ‘De deelnemers zijn … het noordelijk plangebied ingelokt en hebben er hun verstand verloren!’ Vandaar toch een boeiende reeks observaties, ideeën en standpunten bij de inzenders over het onderwerp van dit artikel, het levende landschap in het Noorden.

Visies op ve…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.